Het lijkt allemaal okay aan de buitenkant

Af en toe denk ik als ik om me heen kijk dat ik de enige ben die met dingen worstelt, die het af en toe wel wil uitschreeuwen: “Ik zie het niet meer zitten.” Soms ben ik het leven zat en hoeft het voor mij allemaal niet meer. Mijn collega’s op het werk zijn meestal vrolijk en kletsen honderduit over van alles en nog wat. Ze zijn wezen stappen in het weekend met een vriendin, of hebben een gezellige barbecue gehad met vrienden. Ze lijken allemaal een leuke relatie of een leuke vriendengroep te hebben.

En ik? Ik voel me eenzaam. En dat gevoel wordt nog versterkt door de verhalen van collega’s als ik maandags op mijn werk kom. “Hoe was je weekend?” vragen ze nog beleefd. Ik heb zo’n hekel aan die vraag. Ze weten m’n antwoord eigenlijk wel: “wel relaxed, niet veel gedaan.”

Waarop ze dan steevast antwoorden: “ook wel eens lekker toch?” Dan knik ik maar bevestigend. Ik heb bijna geen vrienden of vriendinnen. Nooit gehad ook. Werd ook niet gestimuleerd door mijn ouders. Die waren altijd aan het werk of hadden hun hobbies. Ze waren blij dat ik me op m’n kamer vermaakte met series kijken op tv of spelletjes doen op mijn laptop. Daar komt bij dat ik moeders mooiste niet ben. Dat is nog zacht uitgedrukt. Het gaat zelfs zo ver dat ik de spiegel haat. Ik kijk er nauwelijks in want dan wordt ik met mijn uiterlijk geconfronteerd.

Ik heb éénmaal een gesprek gehad met een psycholoog toen ik bij mezelf ontdekte dat ik depressief werd vanwege mijn gevoelens van eenzaamheid. Was best wel een drempel, maar ik dacht, misschien kan hij mij helpen. Hij zei dat ik anders over mezelf moest gaan denken. Ik moest positief gaan denken. Ik heb het geprobeerd maar wist niet hoe. Het lukte me niet. Ik heb eenvoudigweg de kracht niet om mijn gedachten over mezelf te veranderen. Ik slik antidepressiva. Zo blijf ik op de been en ga door, maar waarom weet ik eigenlijk niet.

Herken jij je in deze gevoelens? Je bent lang niet de enige. Bijna 10% van de Nederlanders heeft een depressie om wat voor reden dan ook. Veranderen van gedachten in eigen kracht is moeilijk. Er zijn mensen zoals jij die toch de “kracht om te veranderen” hebben gevonden in hun leven. Hun zelfbeeld is ten positieve verandert. Ze staan heel anders in het leven nu. Kijk bijvoorbeeld naar het persoonlijke verhaal van Annette in deze korte video:

Voor Annette was er hoop en kracht voor verandering in haar leven. Die kracht is er ook voor jou. Ben je benieuwd naar nog meer verhalen of zou je graag meer mensen zoals Annette willen ontmoeten? Een goeie tip is om eens een Alpha Cursus te volgen. Je ontmoet er niet alleen maar leuke nieuwe mensen maar kan er ook iets van opsteken. Je denkt namelijk samen na over vijftien inspirerende onderwerpen. Iedereen komt met zijn eigen vragen en ideeën. Daar is alle ruimte voor. En het is helemaal gratis! Meer info vind je hier bij alpha-cursus.nl

Ik wil gebed

Ik wil een gesprek

Ik wil contact met anderen

Ik doe mee